EELVAADE | Mida oodata Eesti kümnevõistlejatelt ja milliseks võib kujuneda medali hind?

Kai-Melli Kapten, 2. august 2024

Kergejõustikufännid, see päev on saabunud! Kuus päeva olümpiat ja lõpuks on spordialade kuninganna aeg särada. Kuigi täna astub starti vaid käimise maailma paremik, leiame juba reede hommikul 100 m jooksu stardipakkudelt kolm eesti dekatleeti. Mida aga sellelt kahe päeva jooksul lahtirulluvalt kümnevõistluselt oodata? Mõtteid jagas ka Karel Tilga esimene treener Jaan Tiitsaar.

Kuivõrd dekatlon debüteeris juba 1912. aasta olümpial, selgub Pariisis selle ala olümpiavõitja 26. korda. Kuigi poodiumi kõrgeimal astmel on enim nähtud just ameeriklasi, on aastate jooksul esikolmikusse asja olnud ka kolmel eestlasel: 100 aasta eest võitis Pariisis pronksi Aleksander Klumberg, 1964. aastal Tokyos oli NSV Liidu lipu all võistelnud Rein Aun hõbedal ja 2000. aastal krooniti Sydneys olümpiavõitjaks Erki Nool. Ajaloo parima kümnevõistlusega sai kuus aastat tagasi hakkama aga prantslane Kevin Mayer, kes püstitas 9126 punktiga maailmarekordi.

Võrdluseks: üksikalade maailmarekordid (ehk siis Usain Bolt, Mike Powell, Armand Duplantis jne) annaksid kokku 12 629 ja kümnevõistluse sees tehtud tipptulemused 10 669 punkti.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?