RIIGI TERVISE TERMOMEETER | Toivo Tootsen: maamees hindab riigi toimimist bussiliinide järgi

Toivo Tootsen, kirjamees, 10. august 2024

Mina olen nii eakas inimene, et mäletan veel neid aegu, kui Rõugest Võrru sõitis bussi asemel furgooniga veoauto. Redeliga tuli autokasti ronida, kastis olid piki külgi pingid, presentkatus kaitses vihma ja lume eest. See oli mõni aasta pärast sõda. Kui siis tulid „päris“ bussid, oli ikka hoopis teine tera!

Nõukogude ajal oligi buss peamine liiklusvahend, palju siis tol ajal eraautosid oli. Ka Rõugesse käis Tallinnast otseliin. Õhtul jõudis kohale, bussijuht magas öösel end siin välja ja hommikul vara sõitis Tallinna tagasi. Ka minu äi sõitis veel kõrge vanuseni sellise pika liini bussi peal. Tallinnast Värskasse, öö seal, hommikul tagasi.

Kõige rohkem meeldis mulle bussi kõige esimeses istmereas istuda ja välja vahtida. Bussiiste on palju kõrgemal kui sõiduauto oma, ümbrusest sai hoopis parema pildi kui oma autoga sõites. Kui koroona tuli, pandi nendele esimestele istmetele tõkestav trossi- või nöörijupp ette – et ei nakataks bussijuhti. Koroona kadus, aga nöör jäi. Aga kui sõitjaid on väga palju, nii et teised kohad täis, siis saab ikka ka sinna istuda.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?