PRESIDENDI KÕNE | Jaak Valge: kriisidest väljumise alus, millest meie sammud saavad tõukuda, on pädevalt defineeritud

Jaak Valge, ajaloolane, riigikogu liige (ERK), 21. august 2024

Mu arvates on see presidendi senise ametiaja kõige sisukam etteaste. Optimismi sisendav kriisiaja kõne, mille keskseks teesiks on võimu ja kodanike dialoogi vajadus.

Jah, me oleme liitkriisis - meil on majanduskriis, rahvastikukriis, mis väljendub sündide arvu kiires languses ja massiimmigratsioonis, julgeolekukriis, ning mis kõige hullem – meil on kõigi nende kriiside krooniks poliitiline kriis. Valitsuserakondi usaldab alla 40protsenti kodanikest, ent parlamendi koosseis võimaldab valitsusel kõik eelnõud omatahtsi läbi suruda. Parlamentarismist on alles jäänud vaid fassaad.

Riigipea võtab kõik need kriisid ausalt jutuks, aga arusaadavalt pidupäevavõtmes. Ning tuleb tunnistada, et ka neist kriisidest väljumise alus, millest meie sammud saavad tõukuda, on pädevalt defineeritud. See on enesekindlus. Jah, vajame kriisidest väljumiseks endile sobivaid lahendusi, mida ei saa mujalt kopeerida ning mille puhul pole väljastpoolt tulev õlalepatsutus kuigivõrd oluline. Tahaks loota, et viimast väljendab presidendi mõte, et tasakaalus eelarve üksi ei ole kuigi ambitsioonikas eesmärk.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?