Kolleegi armumine võib lõppeda töökoha kaotusega

Kaire Kenk, 31. august 2024

Karjäärinaine Alissa Freindlihh võis pool sajandit tagasi filmis „Armastus tööpostil“ muretult oma nohiklikku alluvasse armuda, ent tänapäeval on ülemuse-alluva armusuhe seotud suurte riskidega alates ahistamissüüdistustest ja lõpetades töökoha kaotuse ja ametialase karjääri hävimisega. Kuidas siis olla kolleegiga romantilises suhtes nii, et kõik osapooled oleksid rahul?

USA kommunikatsiooniuurijate Sean Horani ja Rebecca Chory definitsiooni kohaselt on töökoharomanss suhe kahe sama organisatsiooni liikme vahel, mida iseloomustab seksuaalne tõmme, ilmne vastastikune lembus ning kus mõlemad osapooled tunnevad, et suhe on midagi enamat kui professionaalne ja platooniline.

Enamikule inimestest on töökaaslasesse armumine olnud positiivne elukogemus, rääkis emeriitprofessor Osmo Kontula uudisteportaalile Yle. Põhilise negatiivse aspektina toodi välja kolleegide kadedus ja klatšimine. Helsingi ülikooli sotsiaalpsühholoog Kaisa Kauppinen lisas, et kahe võrdsel ametipositsioonil oleva inimese armuloosse suhtutakse üldiselt positiivsemalt kui ülemuse-alluva romanssi.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?