KÕRGE RISKI KORRAL SAAB VAREM KONTROLLI: peagi on ka noorematel naistel võimalus käia rinnavähi sõeluuringul

Sirje Maasikamäe, 3. september 2024

Kui osa inimesi eirab riiklikke vähi sõeluuringuid, siis teiselt poolt on nurinat, miks sõeluuringutele ei kutsuta rohkem inimesi, ka nooremaid. Terviseteadlikele inimestele on häid uudiseid – rinnavähi sõeluuringule oodatakse peagi ka nooremaid naisi. Samuti on lootus, et peale rinna-, emakakaela- ning soolevähi hakatakse „sõeluma“ teisigi vähipaikmeid.

Riiklikes sõeluuringutes on aastate jooksul mitu korda laiendatud sihtgruppe, viimase uuendusena hakati rinnavähi sõeluuringule kutsuma ka üle 70aastaseid naisi. Tervisekassa vähi sõeluuringute teenusejuht Maria Suurna kinnitab, et tervisekassa töötab järjepidevalt selle nimel, et muuta sõeluuringuid inimestele kättesaadavamaks ning võimalusi mööda laiendatakse ka sihtrühmi.

Praegu valmistab tervisekassa ette rinnavähi varajase avastamise ja ennetuse personaliseeritud sõeluuringu programmi, millega alustatakse 2025. aasta jooksul. Uuringu sihtrühm on 40aastased naised, kellele arvutatakse geeniandmete põhjal isiklik riskiskoor haigestuda rinnavähki. Muidugi peab naine olema nõus, et tema geeniandmeid kasutatakse. Need, kellel on kõrgem risk, peaksid hakkama kontrollis käima varem, teised jätkavad tavapärases sõeluuringuprogrammis, mis põhineb vanusel ehk alates 50. eluaastast.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?