„Ta nuttis terve õhtu, et teda sellise idioodina esitleti!“ Kanal 2 mõnitas telesaates venekeelseid lapsi

Merilyn Närep, 5. september 2024

„Lõpuks jooksis laps toast hüsteerias minema ja tundis, et on milleski süüdi. Kutsusin ta tagasi ja selgitasin, et probleem on hoopis, et keegi ei küsinud nõusolekut,“ sõnab lapsevanem, kelle tütar vastu tahtmist „Reporterile“ „intervjuu“ andis.

Kanal 2 saates „Reporter“ lasti eetrisse uudislõik, kus ajakirjanik käis vaatamas, kuidas läheb esimene koolipäev ning kui hästi oskab riigikeelsele õppele üle läinud venekeelne laps eesti keelt. Saatelõigus, mis on nüüdseks „Reporteri“ veebist eemaldatud, küsitles ajakirjanik Kertu Jukkum esimesse klassi astunud Stepani, et kas too eesti keelt oskab. Poiss ei saanud ajakirjaniku soovist hästi aru ning tutvustas end vene keeles reipalt ja enesekindlalt, et ta räägib hästi eesti keelt, tal on rõõmus tuju ning et ta on ilus, lõbus, tark ja naljakas. Lisaks jäid kaamera ette õpilased, kellelt uuriti, kas nad said aru, mida direktor aktusel saali ees eesti keeles rääkis ning miks kaks neiut Eesti hümni ajal istusid.

Saatelõigus esinenud tüdruku ema on väga pettunud. „Tütar ei julgenud mulle sellest rääkida. Teisipäeva õhtul nägin, et noor poiss räägib ja samuti minu tütar, kes ei suuda midagi eesti keeles rääkida. Kutsusin tütre enda juurde ja ta sai kohe aru, et video minuni jõudis.“

Tütar selgitas, et vastas ajakirjanikule ilusti, et kuna ta istus saali tagumises otsas ja kõrval õpilased rääkisid, ei kuulnud ta hästi, mida direktor saali ees rääkis. „Ta nägi ka teisi lapsi, kes rääkisid väga hästi eesti keelt ja suutsid küsimustele vastata, neid eetrisse ei lastud,“ kirjeldab ema lapse öeldut Õhtulehele.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?