ÕIGLASE SÕJA TEOORIA | Moraalifilosoof Jeff McMahan: mõnikord võib süütute inimeste kahjustamine olla lubatud, kui see teeb vähem kurja

Kätri Kiilberg, 18. september 2024

„Traditsiooniline õiglase sõja teooria ütleb, et reeglid kehtivad kõikidele sõduritele võrdselt – nii neile, kes võitlevad õiglasel poolel, kui ka neile, kes võitlevad ebaõiglasel poolel. Mina kuulun aga õiglase sõja teoorias sellesse koolkonda, mida nimetatakse revisionistlikuks. Mina usun, et igasugune jõu ja vägivalla kasutamine sõdurite poolt, kes võitlevad ebaõiglase sõja poolel, on põhimõtteliselt õigustamatu ja moraalselt vale,“ arutleb moraalifilosoof Jeff McMahan.

5. septembril pidas üks maailma kuulsamaid moraalifilosoofe, Oxfordi ülikooli professor Jeff McMahan Tartus ingliskeelse loengu õiglasest sõjast ja tapmise eetikast Ukraina-Vene sõjas. Päev enne loengut istusime Jeffiga koos ning ma küsisin temalt, kuidas pidada õiglast sõda, milline on tavalise venelase vastutus Ukraina sõjas ja kas tsiviilisikute sihtimine võib teatud juhtudel õigustatud olla.

Alustame õiglase sõja teooriast endast. Mis see on ja miks peaks keegi tahtma luua sõjale eetilist raamistust? Sõda on ju oma olemuselt nii vägivaldne kui ka ebaõiglane? 

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?