„LOLL VÕI INIMSÖÖJA?“ | Oleg Samorodni: skandaalse filmi autor väidab, et läks Ukraina rindele omal algatusel. Kriitikud kahtlevad selles

Oleg Samorodni, publitsist, 18. september 2024

Vene niinimetatud liberaalse emigratsiooni seas toimuvad praegu kummalised poliitilised nähtused. Ja võib-olla mitte ainult poliitilised, selguse huvides toon mitu konkreetset näidet. Muuhulgas propageerib endine Novaja Gazeta töötaja ja nüüdne youtuber Julia Latõnina väsimatult ideed, et kuna Ukrainast pärit inimesed osalesid nii Vene impeeriumi kui ka Nõukogude Liidu avalikus ja riigielus, siis vastutavad ukrainlased nii NSVL kui ka Venemaa kõigi julmuste eest.

Selle absurdse teesi toetuseks otsib Latõnina näiteid varakeskajast kuni tänapäevani. See tees vastab täielikult Kremli propaganda postulaadile, et venelased ja ukrainlased on n-ö „ühtne rahvas“ samas riigis – Venemaal. Ja Ukraina olevat „kunstlikult leiutatud“.

Igal Venemaa propaganda postulaadil on väga konkreetne praktiline eesmärk. Teesil, et venelased ja ukrainlased on väidetavalt „üks rahvas“, on kolm eesmärki. Kõigepealt õhutada venelasi hävitama kõiki, kes peavad end ukrainlaseks. Lisaks halvata ukrainlaste tahe seista vastu Venemaa sõjalisele agressioonile ja kolmandaks – veenda lääneriikide avalikkust, et Venemaa agressioonisõda Ukraina vastu on mingisugune vastasseis vene rahva sees, midagi kodusõja taolist, mille vastu Euroopa rahvastel ei peaks huvi olema. Ja sellepärast pole ka mõtet ukrainlasi võitluses Venemaaga Ukraina vabaduse ja riikliku iseseisvuse eest toetada.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?