TELEARVUSTUS | Eesti reisisaated – infantiilhuumor ja populaarteadus käsikäes

Üllar Priks, 25. september 2024

Igaõhtune veinijoomine grusiinidega? Lõputu loksumine kruiisilaevas? Või hoopis kilomeetrite mõõtmine maanteel? Sel hooajal jätkub reisisaateid igale maitsele. Viskame neile pilgu peale!

Tundub, et eestlastele on reisikihk sama tugevalt geenikoodi raiutud kui laululust, hapukapsad ja kadedus. Irooniline on tõik, et aastakümneid ei pääsenud enamik meist kaugemale Nuustakust, aga seda suurem on ihalus kõige kauge ja eksootilise järele. Tahaks ju ka puu otsast apelsine noppida või kaameli seljas mööda kõrbe ringi põrgata. Kui endal rahakott taolise aktiviteedi jaoks liiga õhukeseks jääb, tuleb elada kellegi teise unistusi. Ja selleks on mõistagi reisisaated.

Sarju, kus mõni pronkspruuni jumega telenägu kaasmaalaste ees hõrgutisi kugistades või püramiidi tipust silmapiiri püüdes eputab, jagub kõikidesse levinumatesse kanalitesse ning rahvas ahmib ahnelt kodutuppa peegeldatud maailmasid, mis on Eestimaaga sama sarnased kui punnvõrr ja puulusikas. Suur huvi annab mõista, et vaja taolisi reisisaateid igatahes on. Kelles toitmaks magusnukrat igatsust, kellele pakkumas uusi ideid, keda tõukamas julgemalt tegudele.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?