REPORTAAŽ | KONSERVIKARP JA LOOSUNGID: protestivad näitlejad ei saa söönuks ministri tühjadest sõnadest

Marvel Riik, 25. september 2024

Kultuuriminister Heidy Purga püüab teatrirahvast rahustada tulevikulubadustega: 2026. aastal on võimalus (!) palgatõusuks. Selliste tühjade sõnade eest saab minister vaid heit'i ehk pahameelt – teatrirahvas kavatseb jätkata oma poliitiliste nõudmistega seaduslikel viisidel, mille hulka kuulub ka streik.

Valgustajad on teisipäeva hommikul teinud hea tööd. Kella üheksaks planeeritud kultuuritöötajate põhipalga külmutamise vastasel meeleavaldusel on taevas sinisest sinisem ning tummiselt madal kollane päike täidab kiviselt kitsa Toompea valgusega. Kiitus on siiski enneaegne, kitsas ja pime Rahukohtu tänav, kus toimetab valitsusjuhina peaminister, on endiselt pimedavõitu – aga just siin valgusvaeses vanalinnanurgas on valitsus hiljuti paika pannud järgmiste aastate maksud ehk uued tuluallikad riigikassasse, mis lähevad ennekõike riigikaitsesse. Lisaraha sellele saab tulla vaid Eesti majanduse edust.

Igasuguse etenduse puhul palutakse kohal olla enne selle algust. Kakskümmend minutit enne ürituse algust lõõtsub peaministri büroo, Stenbocki maja ees vaid tuul. Möödub mõni üksik jalakäija ja autojuht. Ka see tänav kõneleb rasketest aegadest. Üle tänava, otse Eesti tähtsaima poliitiku tööruumide vastas on kivimaja, millel seisva plakatiga otsitakse üürilist. Kas Vene luurele käib tõesti Tallinna vanalinna turuhind üle jõu?

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?