KUI KOOSELU LÕPEB: kuidas viha ja kibestumusega toime tulla?

Kaire Kenk, 24. august 2024

Kas tõesti võib armastus mõne päevaga, näiteks kooselu lõpus, muutuda põletavaks vihkamiseks? Kuidas end sellest valusast tundest säästa? Kuidas vihkamisest võitu saada? „Turvaliselt kiindunud inimestel on kergem lahutusega toime tulla ning kurbus ja viha ei hakka neid juhtima. Paraku on sellised inimesed selges vähemuses,“ tõdeb psühhoterapeut Kaire Talviste.

Viha on paljudele lahutavatele inimestele otsekui kaitsekilp, mille taha peita valusad tunded. Selline pime viha võib lahutuse käigus tabada igaüht – mitte ainult nartsissiste ja psühhopaate, vaid täiesti tavalisi inimesi, kes on seni oma emotsioone kontrollida suutnud, kinnitab lahutusekspert Marika Rosenborg ajalehele Iltalehti. Tema sõnul võib just lahutuse ajal seni nii armas ja tuttavlik inimene tunda nii tugevat stressi, et hakkab selle leevendamiseks kasutama äärmuslikke meetodeid. Loomulikult tekitavad need partneris hirmu ja lausa õudust, nendib Rosenborg. „Tekib tunne, et ta pole seda inimest kunagi tundnudki.“

Psühholoog Toivo Niiberg nõustub. „On ju nii kriminaalromaanidest kui ka elust enesest teada juhtumeid, kus vihahoos teineteist ära tapetakse. Pärast naabrid kirjeldavad, et olid ju muidu tagasihoidlikud, heatahtlikud, abivalmid, uskumatu, et teineteist maha lõid. Üsna sageli on mängus ka alkohol või narkootikumid. Kahjuks asuvad vihkamise ja armastuse keskused ajus teineteisest vaid kolme millimeetri kaugusel ja pole siis ime, et suur armastus võib kiiresti üle minna pimevihaks, aga ka vastupidi. Seega ei tasu kedagi ülepea armastada ega hirmsasti vihata,“ muigab ta.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?