BALTI KETT 35 | „VABADUS! VABADUS! VABADUS!“ Suursündmus, mida saab kogeda vaid korra elus: kuidas sündis inimkett, mis vapustas ja ühendas?

Küllo Arjakas, Tallinna Linnaarhiivi juhataja, 24. august 2024

23. augustil möödub 35 aastat mälestusväärsest Balti ketist. Püüeldes vabaduse poole, ulatasid eestlased, lätlased ja leedukad üksteisele käed, seistes 675 km pikkusel teel Tallinnast Vilniusse. „Piki ühendatud käsi ja kehasid voogas mingi energia, mida on võimatu kirjeldada ja seletada, kuid mis pani mu turjalihased võbisema ja tegi hingamise raskeks,“ on seda suursündmust kirjeldanud kunstnik Heinz Valk.

35 aastat on igale inimesele kaunis pikk aeg. Kes inimketis osalesid, neile jäi mällu kordumatu emotsioon. Mõne jaoks hakkab see ka paratamatult tuhmuma. Praegustele noortele, kes inimketis osaleda ei saanud, on raske seletada toonast täiesti kordumatut õhustikku ja lootusrikkust. Sel suursündmusel näitasid Balti riikide kodanikud seninägematut ühtekuuluvust, nõudes Molotovi-Ribbentropi pakti 50. aastapäeval selle kuritegeliku leppe tühistamist ning Eesti, Läti ja Leedu ajaloolise koha ennistamist Euroopa riikide peres.

Kuidas nägi välja 23. august 1989? Järgnevalt valik katkendeid ajalehtedest ja mälestustest koos mõne selgitusega.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?