EESTLANE EGIPTUSES: „Selliseid slumme, mida ma Kairos nägin, Aleksandrias polnud.“

Ohtuleht.ee, 24. august 2024

„Aleksandria on kontrastide linn. Sa võid end leida nii ilusast pargist, kus sa pole elus käinud, aga sa võid end leida ka keset prügimäge,“ ütleb aasta Egiptuse suuruselt teises linnas inglise keele õpetajana töötanud Kadi Georg. „Seal on väga ilusaid rohelisi piirkondi, aga ka selliseid kohti, kus asfalti ei ole, majad on poolikud ja kõikjal vedeleb prügi.“

Kuigi kairolased ütlevad, et Aleksandrias käib elu aeglaselt, on Kadi sõnul rahvast ja kära igal pool hästi palju. „Sõltumata kellajast on tänaval alati inimesi ja trammid on alati puupüsti täis – vahet pole, mis kella ajal sa end trammi peale üritad pressida. Rahvast on, aga mitte kunagi ma ei tundnud, et ma rahva sisse ära upuks. Ka metsikut suurlinna tunnet ma seal ei tajunud. Võib-olla seepärast, et linn on venitatud piki Vahemere rannikut hästi pikaks ja ühte kindlat keskust, kus kõik on puntras ja kus sa pead käima, seal pole,“ räägib Kadi. Wikipedia andmetel elas 2023. aastal Aleksandrias 6,1 miljonit inimest.

Kohalike sõnul olevat elu kvaliteet Aleksandias parem kui Kairos. Kadi Kairos elanud ei ole, aga uskudes oma toonaseid egiptlastest tuttavaid, on ta sellega nõus. „Selliseid slumme, mida ma Kairos nägin, seal polnud,“ kinnitab ta.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?