PUHKUS OLGU PUHKAMISEKS! Eesti Õdede Liit: ka tervishoiutöötajate kodune valmisolekuaeg tööle minna tuleks võrdsustada tööajaga

Anneli Kannus, Eesti Õdede Liidu president, 29. august 2024

Euroopa seadus reguleerib, millal on tööaeg ja millal puhkeaeg. Kollektiivlepingus on töötajate ja tööandjate seas lisaks kasutusel mõiste „valveaeg“, mis on kirjas selliselt: „Valveaeg (nn koduvalve või väljakutsevalve) on ajavahemik, mille jooksul vastavalt töötaja ja tööandja kokkuleppele on töötaja tööandjale kättesaadav tööülesannete täitmiseks väljaspool tööaega“. Tegemist on ebakorrektselt väljendatud kokkuleppega, sest Euroopa mõistes on valves olemine võrdne tööajaga. Miks me siis niimoodi trikitame?

Ühelt poolt on vabanduseks tööjõupuudus tervishoius, aga teisalt lihtsalt otsustamatus, mille tõttu on Eesti tervishoius pikalt üleval peetud valveringe, milleks meil tegelikult pole inimressurssi. Arengukavasid esmatasandil, eriarstiabis ja kiirabis on koostatud ja lihvitud varsti juba kaks aastat. Tähtajad muudkui lükkuvad ja sellel on kaks peamist põhjust: esiteks ei ole siiani päris selge, kes nende arengukavade valmimist eest veab – kas spetsialistid, poliitikud või ministeerium – ning teiseks ei ole meil piisavalt teadlikke poliitikuid, kes moodustaksid ühisrinde nii riigi kui ka kohaliku omavalitsuse tasandil ja teeksid ära valusad otsused.

Jah, töö tervishoius tuleb ümber korraldada. Nii mõneski tervishoiuasutuses pakutavate teenuste arvu tuleb kärpida ja tervishoiuasutustes tuleb kehtestada koormusnormid, et inimestele saaks anda kvaliteetset abi ja abiandjad ise läbi ei põleks.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?