EESTLANE EI OSKA ENAM EESTI KEELT! Riigieksamite tulemuste allakäik paljastab õudust tekitava tegelikkuse

Nils Niitra, 29. august 2024

Esimese sajaprotsendilise nutipõlvkonna täiskasvanuks saamisega kaasnes katastroof eestlaste endi eesti keele oskusele. Terve taasiseseisvumise järgse aja on riigi aur kulunud siinsetele venelastele eesti keele pähe tagumisele. Samas viimaste aastate riigieksamite kohutavad tulemused kinnitavad – eesti keel vajab kaitset eestlaste eest.

Kui 2019. aastal oli gümnaasiumi lõpueksami keskmine eesti keele hinne 65,2 protsenti sajast, siis mulluseks kevadeks oli toimunud langus 55,75 protsendini! Taandareng oli kõigil neljal aastal, ent allakäigust pool juhtus vaid ühe aastaga ehk mullu. Tänavukevadine keskmine näitab küll väikest paranemist 57,8 protsendini, ent selle põhjal ei saa mingist suunamuutusest rääkida. Viiepallisüsteemis vastab keskmise eesti noore emakeeleoskus parimal juhul hindele „kolm“.

Loomulikult on eksamite ülesanded aastati erinevad, ent tendents on selge – kui taasiseseisvumise järel on ametkondade aur kulunud põhiliselt siinsetele venelastele eesti keele selgeks õpetamisele, siis samal ajal ei kaitsta eesti keelt eestlaste endi halveneva keeleoskuse eest.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?