Kas venelaste „eestistamine“ solgib eesti keele?

Nils Niitra, 29. august 2024

Mõnedki keeleteadlased on juhtinud tähelepanu sellele, et venekeelse hariduse massiline eestistamine kätkeb endas ohte eesti keele rikkusele. Keel võib seetõttu lihtsustuda, nagu on juhtunud paljude suurte keeltega.

Ameerikas hääbuvaid indiaani keeli uuriv keeleteadlane ja antropoloog Indrek Park ütles 2015. aastal Vikerraadio „Keelesaates“ Piret Kriivanile, et keelt ohustab tõeliselt see, kui ühte keelt hakkab õppima korraga väga suur hulk inimesi, kellele see pole emakeel. Selle tõttu keel lihtsustub. „Inglise keel on kaotanud kogu selle morfoloogilise ilu, mis on säilinud näiteks saksa või friisi keeles. Ameerika inglise keel on omakorda võrreldes Briti saarte inglise keelega veelgi lihtsustunud.“

Kõige keerulisemad ja huvitavamad keeled on Pargi sõnul sellised, mida pole kunagi kellelegi peale surutud. „Inglise ja prantsuse keel on keelelises mõttes primitiivsed, ääretult igavad keeled.“ Ka eesti keel on Pargi kinnitusel ilus ja keeruline tänu sellele, et me pole kunagi teisi rahvaid alistanud ja meil pole varem olnud ka korraga suurt hulka immigrante, kes peavad eesti keele selgeks õppima.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?