HINNATÕUS KIIRENEB! Kõigile jääb kätte vähem raha

Marvel Riik, 29. august 2024

Majandusanalüütikutest sõnumitoojad vabandavad juba ette, et häid uudiseid ei ole: lähitulevikus hinnatõus kiireneb ning selles on oluline osa tulevastel maksutõusudel.

Teisipäev kujunes majandusgurmaanidele tõeliseks maiuspalaks. Oli teada, et keskpäeval tuleb valitsus lagedale uue suvise majandusprognoosiga. Enne seda aga tulistasid oma prognoosid välja teised huvilised, sh Eesti ühed suuremad kommertspangad SEB ja Swedbank. „Mul seekord häid uudiseid liiga palju ei ole,“ ütles Swedbanki vanemökonomist Liis Elmik sissejuhatavalt, kui hakkas rääkima lähiaja hinnatõusust, palgakasvu aeglustumisest ja riigieelarve puudujäägist.

Swedbankis eeldatakse inflatsiooni kiirenemist. Kui käesoleval aastal jäi hinnatõus alla 4 protsendi, siis järgmisel peaks see tõusma üle 4 protsendi, ülejärgmisel üle 3 protsendi. „Selle aasta hinnatõusust umbes pool tuleb maksutõusudest. 2025. ja 2026. aastal moodustavad maksutõusud umbes kolmandiku hinnatõusust,“ kirjeldas Elmik, kuidas inflatsiooni puhul on võetud arvesse nii lõppenud kui ka värskelt ametisse astunud valitsuse maksuplaanid, sh käibemaksu tõus, aktsiiside tõus, automaks jm – millest kõik pole veel kehtima hakanud. Järgmisel aastal kallinevad kõige kiiremini alkohol, tubakas ja transporditeenused.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?