Kas selles küpsetises on tõesti kapsas? Lillkapsapõhjal tuunikalapirukas ja hapukapsa-Tosca

Kersti Eero, 21. september 2024

Inimesed seostavad kapsast, rääkimata hapukapsast, pigem ikka soolaste kui magusate küpsetisega. „Magus ja soolane on vaid arusaam meie peas või elu jooksul kujunenud harjumus, aga kes suudab neist lahti lasta, saab uusi põnevaid maitseid katsetada,“ ütleb Palamuse kapsafestil oma hapukapsa-Toscaga kapsaküpsetiste võistluse kinni pannud Tiina Kull.

Ka kokandus- ja küpsetamislembene Tiina polnud kapsast varem magusaid kooke-kukleid teinud. „Hapukapsas on õrnalt krõmps ja hapu ning tema hapusust ja tekstuuri annab paljudes retseptides ära kasutada,“ tõdeb ta, et hapukapsa-Tosca sündiski soovist lisada küpsetisele hapukat maitsenüanssi eestimaise hapukapsaga. Ning kes võiks selle vastu olla, et küpsetades kulusid kärpida!

„Kui tavaliselt on Tosca kook pähklitest ja mandlitest ning seda on üsna kallis teha, siis mina lisasin mandleid ainult värvi jaoks. Ka on värske hapendatud kapsas palju odavam tooraine kui Vahemere kandist pärit tsitrusvili. Põhimassi kattele annab hapukapsas, aga püüdsin timmida, et praekapsa maitset ei oleks, aga hapu ja krõmps oleksid alles,“ kinnitab Tiina, et kokkuvõttes sündis väga maitsev kombinatsioon. Muidugi mängib olulist rolli ka toore kapsa maitse. Tiinal on selles osas lihtne, sest temal on hapendatud kapsas omast käest võtta.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?