VANEMAHÜVITISE LANGETAMINE | Kristi Saare: nii kõrget sotsiaaltoetust on võimatu moraalselt õigustada

Kristi Saare, Investor, 21. september 2024

Ükskõik mispidi vaadata, siis vanemahüvitise puhul on sisuliselt tegemist ikka sotsiaaltoetusega. Sotsiaaltoetus, mille lagi väga jõukatele peredele on pea 100 000 eurot lapse kohta, on niivõrd ebaproportsionaalne, et seda on võimatu kuidagi moraalselt õigustada.

Igasuguste indekseeritud või kordajatega toetustega on paratamatu, et neid valemeid peab regulaarselt üle vaatama. Muidu võib jaotus minna väga ebavõrdseks. Praegugi on vanemahüvitise põranda ja lae vahe sisult kuuekordne. See ei olnud kindlasti toetuse loomisel eesmärgiks.
Riik peaks raha jagades alati keskenduma sellele, kes kõige rohkem abi vajavad ning toetama ei peaks neid, kes juba niigi hästi hakkama saavad.
Kui kahekordset keskmist või enamat teeniv pere ei saa ilma riigipoolse suure rahalise toeta hakkama, siis on probleem üle võimete elamises. Kuigi vanemate sissetuleku hoidmine lapse perre lisandudes on üllas eesmärk, siis mitte kõik pered ei vaja tuge samal tasemel. Kindlasti oleks mõistlikum heita pilk pigem üksikvanemate ja puudega lastega perede poole, sest neile antud rahaline toetus on palju suurema sisulise mõjuga.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?