Muru sügis: niida, remondi või raja uus

Ingrid Sembach-Hõbemägi, aednik ja maastikuarhitekt, 21. september 2024

Tänavune sügis on meile olnud vägagi helde nii erakordsete soojakraadide kui ka sademete poolest. Kuivõrd ilmatargad prognoosivad sooja sügise jätku, on see paras aeg tegelemaks aia kõige suuremate pindadega ehk muruga.

Niitmisega tuleb kindlasti jätkata seni, kuni muru kasvab, hoolimata sellest, millist kuupäeva näitab kalender. Taimede kasv peatub alles siis, kui ööpäeva keskmine õhutemperatuur on +5 kraadi juures, praegused ilmaprognoosid aga ennustavad sooja veel oktoobriski. Kui saadame muru talvituma pikemana kui 10 cm, võib see paksu lumevaiba all õhupuuduses minna hallitama. Kevadel paljastunud elutud laigud murus, mida katab valkjas kirme, on lumiseene tagajärg ja seda soodustab liiga pikaks jäänud murutaimik.

Enne niitmist tasub eemaldada murule kukkunud ja mädanema läinud puuviljad. Kuigi nendest ülesõitmine ja purustamine võib paista hea lahendusena, võib see näiteks puuviljamädanikuga nakatunud viljade puhul probleemi hoopis paljundada seda aeda laiali paisates. Nii jäävad mädanikku tekitavate seente eosed puude lähedusse alles ja uuel aastal läheb teil aias jälle suur hulk puuvilju mädanema. Nende kokkukogumine, mahamatmine või jäätmejaama viimine muudab olukorra märgatavalt paremaks.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?