90 aasta juubelit tähistav kirjanik Helga Nõu: „Meile ei tulnud iialgi ette, et saaksime Eestisse tagasi tulla.“

Katrin Helend-Aaviku, 21. september 2024

„Kui on probleem, mis köidab või nõuab lahendamist, paneb see kirjutama. Aga vahel tuleb pilt silme ette, mida lihtsalt ei saa maalimata jätta,“ räägib 22. septembril 90 aasta juubelit tähistav pagulaseesti kirjanik ning kunstnik Helga Nõu. Enda tehtud maalid kaunistavad nii tema Rootsi kui ka Eesti kodu seinu. Seevastu oma kirjutatud raamatuid pole ta kordagi pärast ilmumist lugenud.

Nii kirjutamine kui ka maalimine on Helga Nõule südamelähedased. Eestis tuntakse ja teatakse teda siiski rohkem kirjanikuna, Rootsis aga peamiselt kunstnikuna. Pintslit on ta isa juhatusel käes hoidnud juba lapsest saati, kirjutamine seevastu puhkes õitsele alles hiljem, pärast abiellumist arsti ja kirjaniku Enn Nõuga. Ühes varasemas intervjuus on Helga öelnud, et just abikaasa, kes leidis, et kirjutamine ja eesti keel on niivõrd tähtsad, ärgitas ja innustas teda rohkem kirjutama.

1944. aastal lapsena koos perega Rootsi põgenenud Helga kodu on praegu nii seal- kui ka siinpool Läänemerd. Suurema osa ajast elab ta oma Uppsala kodus, aga neli korda aastas veedab mitu nädalat järjest aega ka Tallinna-kodus.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?