ROHENÄPP ANNAB NÕU: kas sügisel tasub taimi soetada?

Ingrid Sembach-Hõbemägi          , aednik ja maastikuarhitekt   , 28. september 2024

Sügis on suurepärane aeg istutamiseks. Kuna aiandushooaeg hakkab selleks korraks läbi saama, tasub poodide soodusmüükidelt oma aiale täiendust soetada. Teadlik ostja võib sel moel üsna kenasti raha kokku hoida.

Kuigi millegipärast kiputakse taimi ja viljapuid ostma kevadel, ei ole taime jaoks erilist vahet, kas istutada praegu või kevadel. Puu talvitub kenasti mullas ning kevadel hakkab kasvama. Isegi see, kas tal on lehed peal või juba langenud, pole probleem. Kevadel, hooaja alguses, on hinnad muidugi kraadi võrra kallimad ja siis tuleb ajaga võidu joosta, kuna õhutemperatuur tõuseb ja muld kuivab kiiresti. Sügisel seda muret ei ole. Tuleb vaid teada, mida osta.

Taimi ja viljapuid müüakse tänapäeval ka ehitus- ja toidupoodides. Kui kauplusel puudub aiandusosakonna eest hoolitsev asjatundlik töötaja ja taimed on lihtsalt kusagile ladustatud, tasub olla ettevaatlik. Kõige ohtlikum on taimedele läbikuivamine, paraku juhtub seda sagedasti. Eriti siseruumides või välialadel sügisel, mil usutakse, et küll niisked ilmad ja vihm teevad oma töö, aga ei tee. Sügis on olnud mitmel pool päris kuiv ning taimedele see head ei tee. Heauskne ostja võib rõõmustada soodsa kauba üle, kuid tegelikkuses on puu juba kuivanud ning kevadel temast asja enam ei saa.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?