JUUBILARI LEMMIKRAAMATUD REAS | Mart Juur: „Vanus 60 tähendab seda, et suurem osa elust on elatud.“

Geidi Raat, 28. september 2024

„Inimene võib rääkida, et vanus on ainult number ning tema jookseb veel maratoni ja hüppab langevarjuga. Noh, muidugi – mine jookse ja hüppa, eks igaüks teeb, mida tahab. Aga vanus on fakt ning sellega võidelda ei saa,“ on pühapäeval 60. sünnipäeva tähistav Mart Juur ratsionaalne. Millised raamatud on aga mitteametlikku kirjandusministrit läbi elu kõige rohkem õpetanud ja inspireerinud?

Kuigi Mart Juurele koputab 29. septembril uksele väga väärikas ja uhke vanus, jääb ta sealjuures tagasihoidlikuks. „See on täiesti tavaline pühapäev, suurt pidu ma ei tee. Oleme perega omakeskis ja teeme tavapäraseid toimetusi.“

Miks ometi nii tagasihoidlik? „Sõpradega kohtun ma ju vahetpidamata, kokkusaamisi on palju. Oma perega ma ikka natukene tähistan. Ma tean, et leidub inimesi, kes suhtuvad oma sünnipäeva hästi närviliselt. Põgenevad ära maale, ei võta telefoni vastu ja ma ei tea mis. Mina ikka võtan telefoni vastu ja kõik õnnesoovid toovad mulle rõõmu. Virtuaalsed õnnesoovid ei ole minu jaoks vähemväärtuslikud kui need, mis päriselus tulevad. See ikkagi tähendab, et inimene on selle näpuliigutuse teinud ja selle elektrimolekuli vastavasse sektorisse suunanud,“ jutustab ta muiates.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?