Fakt teadust päevas: kui laktoositalumatus on geneetiline, siis miks imikud rinnapiima juua saavad?
Vastus: peaaegu kõigi imikute keha toodab laktoosi seedimiseks vajalikku ensüümi laktaasi. Geneetika määrab selle, kas laktaasi tootmine lülitatakse vanemaks saades välja või mitte. Kui laktaasi piisavalt ei toodeta, võib tekkida laktoositalumatus.
Paljud meist on ilmselt kuulnud, et laktoositalumatus on geneetiline ja pärilik. See tähendab, et on olemas teatud geenivariandid, mille olemasolu oluliselt suurendavad laktoositalumatuse väljakujunemist. Samas aga suudavad peaaegu kõik imikud sõltumata nende geneetikast rinnapiima juua (jätame hetkel haruldased geenimutatsioonid kõrvale). Kuidas see võimalik on?
Astume kõigepealt sammu tagasi. Selleks, et inimese organism saaks piimasuhkrut ehk laktoosi omandada, on vaja see kõigepealt lõhustada lihtsamateks glükoosi ja galaktoosi molekulideks. Seda lõhustab ensüüm nimega laktaas. Kõik ensüümid on valgud ja valke toodetakse geenide põhjal. See tähendab, et praktiliselt kõigil inimestel on olemas laktaasi geen (LCT), mille põhjal toodetakse laktaasi valku ehk ensüümi. Samuti on laktaasi geen tegelikult olemas ka kõigil teistel imetajatel, nagu kassid, lehmad või isegi sinivaalad.