KAS MÄLETAD NEID MAITSEID: Lia Virkuse nostalgiahõnguline advendilaud
„Mul on nii hea meel, et nostalgiaroad on ikka veel menukad,“ ütleb kahe nostalgilise retseptiraamatu autor Lia Virkus. Sestap usub ta, et need, aastatel 1970–1990, populaarsed toidud võiksid sobida ka homsele advendilauale ning jagab nelja retsepti oma äsja ilmunud raamatust „Nostalgilised toidud 2“.
Lia sõnul peeti tema lapsepõlvekodus isegi nõukaajal jõule, aga neid toite siiski laual polnud. „Vähemalt mitte nii peene nime all,“ tõdeb ta. Kuna Taani talutüdrukut tehti palju, võis see tegelikult ka jõulu- või aastavahetuse laual isegi olla. Päris kindlasti aga seisid seal puupliidi ahjus tehtud krõbeda kamaraga seapraad ja ahjukartulid, samuti korralik kausitäis hapukapsaid. Aastavahetusel tehti pigem kartulisalatit, rosoljet või kasukat. Alati tegi ema ka kringlit.
Kui lapsed veel kodus elasid, küpsetas Lia esimesel advendil alati plaaditäie pehmet piparkooki, mille retsepti oli toonud kaasa Rootsist. „Seda keefiri, pohlamoosi ja piparkoogivürtsidega kooki on lihtne teha.“ Lisaks tõi kook majja mõnusat pühadehõngu. Jõuluõhtul aga seisis alati laual kräsupea tort, seltsiks kas part või hani või klassikaline kamaraga seapraad hapukapsaga.