KÕIK ON HALVASTI! Tugiliini nõustaja: „Töötame selle nimel, et inimese elutahe üles leida.”

Sirje Maasikamäe, 12. september 2023

Mida öelda inimesele, kes helistab vaimse tervise nõustamisliinile ja ütleb: „Mul on kõik halvasti!“? Kuidas aidata inimest, kes on elanud juba pikka aega mõttega, et enam pole jaksu ega tahtmist elada? „Me töötame selle nimel, et elutahet üles leida,“ ütleb nõustaja ja hingehoidja Tuuli Võsa. Ta usub, et see on võimalik.

Sotsiaalkindlustusameti kaugnõustamistiimi hingehoiu nõustaja Tuuli Võsa on pidanud keerulisi vestlusi nii telefoni teel kui ka silmast silma. „Mina usun, et igas inimeses on elutahe.“ Küsimus on, kuidas seda toetada? Kas inimesel endal on selleks ressursse?

Mis vaevab Eesti inimesi? Raha- või pereprobleemid, töö- või tervisemured? „Vahel öeldakse kohe, et helistan sellepärast, et kõik on halvasti,” ütleb Võsa. Nõustaja sõnul on see inimlik tunne – kui inimesel on olnud pikka aega raske või midagi on halvasti, siis hakkab talle tunduma, et kõik on halvasti. Vestluses selgub tavaliselt, et midagi on ikka hästi ka. Koos hakatakse olukorda lahti harutama ja vaadatakse, kuidas saaks edasi minna.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?