LÕPUTU KÖIEL KÕNDIMINE: Kõlvarti Keskerakonna ajastu algab lõhkise künaga

Marvel Riik, 12. september 2023

Politoloogide sõnul peab Keskerakonna uus esimees Mihhail Kõlvart hakkama Tallinna linnapeana veel hoolikamalt valima oma sõnu ja käike, mida paratamatult kantakse üle igasse Eesti piirkonda: mis sobib venekeelsele valijale, võib eemale peletada eestikeelse (ja vastupidi).

„Kongress näitas, et Keskerakond on põhimõtteliselt pooleks,“ ütleb sihtasutuse Liberaalne Kodanik juht Tarmo Jüristo, kes ei näe kerget leppimist tulemas. „Tahtmist on paljudel, aga taustal ikkagi on seis väga ärev ja pingeline.“

Jüristo selgitusel on Keskerakond alati teistest partidest erinenud selle poolest, et erakonnal on selgelt suurem osakaal venekeelsetel valijatel ja ka (nais)pensionäridel. Sõnumite puhul on partei viimased juhid ikka ja jälle rõhunud muuseas solidaarsusele, sotsiaalsele võrdsusele ja majanduslikule toimetulekule. Nende kõrval on aga alati vaikimisi käinud kaasas vastandumine eestlaste ja venelaste vahel. Viimase sisevõitlusega on rahvusküsimus Keskerakonnas löödud lõkkele viisil, mida varem pole nähtud. Jüristo hinnangul pole tuletõrjujat näha ei Mihhail Kõlvartis ega Tanel Kiiges, kes esimehe valimisel kaotas. Erakond on täiesti uues olukorras. Sellest tulenevalt on raske ennustada, kas ja kuidas hakkab Kõlvart mõjuma valijatele väljapool Tallinna.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?