HULLEM KUI KURITEGU! Oleg Samorodni: Venemaal tegutsevad välisettevõtjad saavad vihje, et edu sõltub venemeelsuse tugevdamises oma riigis

Oleg Samorodni, publitsist, 12. september 2023

Hiljutises intervjuus Itaalia ajakirjanikule tunnistas Armeenia peaminister Nikol Pašinjan esimest korda avalikult, et Jerevani partnerlus ja koostöö Moskvaga pärast NSV Liidu lagunemist oli strateegiline viga. Tahaks lihtsalt hüüda: „С'est plus qu'un crime, c'est une faute“ ( prantsuse k. – see on hullem kui kuritegu, see on viga). Selle sakramentaalse fraasi ütles 18. sajandi lõpus kuulus prantsuse jurist ja poliitik Antoine Jacques Claude Joseph Boulay de la Meurthe.

Viimase kolmekümne aasta jooksul on peaaegu kõik Armeenia eelmised presidendid ja peaministrid pannud toime ulatusliku, võiks öelda, et geopoliitilise kuriteo armeenia rahva vastu. Nad muutsid selle väikese Kaukaasia riigi Venemaa vasalliks. Vene protektoraadi kehtestamist Armeenias põhjendati sellega, et väidetavalt on ainult Venemaa võimeline tagama Armeenia julgeoleku ja osutama talle tõhusat abi vastasseisus Aserbaidžaani ja Türgiga. Moskva survel Armeenia liidrid de facto loobusid lähenemisest Euroopa Liidule. Ja dialoogist NATOga Jerevanis üldse ei räägitud.

Igasugused Vene struktuurid tegutsesid Armeenias täiesti vabalt. Vene propaganda levis riigis absoluutselt takistamatult läbi kõigi kanalite: televisiooni, veebimeedia ja trükiväljaannete kaudu. Kremli propaganda põhiteemad olid standardsed ja ka Eestis väga hästi tuntud. Ennekõike üleskutsed säilitada traditsioonilisi pere- ja õigeusu (Armeenia on õigeusklik riik) väärtusi, mille kandjaks väidetavalt ainult Venemaa.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?