„PURJUS AHVI“ TEOORIA | MART PUKK: soovitan soojalt kuu aega kainena püsida, äkki siis ei olegi enam tahtmist taas lolliks muutuda!

Mart Pukk, ajakirjanik, 14. september 2024

Tegelikult teab iga lasteaialapski, et alkohol on tervisele kahjulik, aga ikkagi tarvitab suur hulk inimesi lõbujooke usinalt edasi. Pummeldamine on käinud läbi kogu inimkonna ajaloo. Meile teadaolevalt hakkasid sumerid õlut pruulima rohkem kui 9000 aastat tagasi, väga pika ajalooga jook! Ühe teooria kohaselt tulid inimesed isegi puu otsast alla tänu alkoholile.

Puu otsas sõid nad nimelt igasuguseid vilju, küpsed viljad kukkusid aga puu alla maha ja läksid käärima. Inimese eellased – uudishimulikud nagu nad on – hakkasid neid maitsmas käima ja leidsid käärima läinud viljad väga mõnusad olevat. Alkohol ju tõepoolest ergutab ajus serotoniini, dopamiini ja endorfiinide eraldumist, need kemikaalid teevad inimese meele rõõmsaks ja aitavad lõdvestuda. 

Selge see, et inimesed polnud esimesed, kes enda jaoks alkoholi avastasid. Igal sügisel loeme uudiseid sellest, kuidas õunapuude all maiustamas käinud purjus põdrad ringi tuigerdavad, vahel ka väga agressiivseks muutuvad. Mäletan ise noorusajast juhtumit, kui meie koduaias varesed maha kukkunud õunu nokkisid ja kaklema läksid. Minu saabudes ei suutnud linnukesed lendu tõusta, vaid püüdsid tiibu lohistades põgeneda, vahel ka külili kukkudes. Vanaisa nägi sama kompostihunniku juures purjus jäneseid, kes koperdasid ja tuikusid.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?