KARTUL | Igaks toiduks oma sort: millisest kartulist tuleb puder mõnusalt kohev ning millisest jääb vesine ja kleepuv

Kersti Eero, 12. oktoober 2024

„Praegu võiks keeta „Teelet“ ning putru teha ja ahju panna „Maretit“. Uuest aastast võib hakata „Antit“ sööma, sest seistes lähevad tema maitseomadused aina paremaks,“ ütleb Maaelu teadmuskeskuse teadur, kartuliaretaja Terje Tähtjärv. Ja jagab oma kolme lemmikretsepti, kuhu on lisatud ka konkreetse roa valmistamiseks kõige paremini sobiv kartulisort.

Alates 1920. aastast on Jõgeval aretatud 47 kartulisorti, neist „Teele“ ja „Tiina“ on ka tema lapsed. Terje käsi on mängus olnud veel kahe aretise juures, millest ühe peaks sordikomisjon juba tänavu uueks sordiks kuulutama. Nimigi on aretajatel juba välja mõeldud, aga seda ei tohi veel levitada. „Minu nägemus ütleb, et nüüd võiks tulla üks poisslaps,“ naerab Terje. Teine laps võiks eluõiguse saada järgmisel aastal.

Ühe kartulisordi sünniks kulub 10–15 aastat. Pärast kahe sordi ristamist tuleb teha kuhjaga katseid, et aretistel oleks piisavalt vajalikke väärtusi uueks sordiks saada.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?