TRENDIKALT JA TERVISLIKULT: steik juursellerist ning kotletid porgandist ja läätsedest

Kersti Eero, 4. jaanuar 2025

Kellelegi pole vist uudis, et nii planeedi kui ka oma tervise huvides peaksime lihasöömist vähendama. Aga kuidas seda teha ja mida siis süüa, kui liha üldse pole? Populaarne toidublogija ja enam kui kümne kokaraamatu autor Mari-Liis Ilover on kindel, et ka grammigi liha kasutamata kellelgi kõht tühjaks ei jää. Mari-Liisi sõnu kinnitab ka tema hiljuti ilmunud moodsa kodukoka abimees ehk „Lihavabade päevade kokaraamat“.

Ei ta ise ega ka keegi tema pereliikmetest pole taimetoitlane ega plaani ka praegu lihale otsustavalt selga pöörata. Küll aga on tema kodusel toidulaual liha osakaal paaril viimasel aastal tasapisi pidevalt kahanenud. „Mõnel päeval nädalas saame hakkama üldse ilma lihata,“ kinnitab ta. Sama trendi on Mari-Liis märganud ka oma tutvusringkonnas.

Ta arvab, et hea võimalus lihasöömist vähendada oleks tekitada nädala jooksul lihavabu päevi. Aga kõigepealt võiks muuta oma mõtteviisi, et köögi-, kaun- ja teraviljad on vaid liha- ja kalatoitude lisand. „Tegelikult saab taimne toit taldrikul suurepäraselt hakkama ka peaosas,“ kinnitab Mari-Liis. Ja rõhutab, et kindlasti peab lihavaba toit olema sama maitsev ja toitev kui harjumuspärased liha- või kalaroad. „Kui inimene on harjunud sööma liha, siis võib tunduda, et ilma lihata on laualt justkui midagi puudu, toit ei paku rahuldust. Aga kui õnnestub ilma lihata toit siiski valmistada väga maitsvalt ja toitvalt, sellist tunnet ei teki.“

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?