Eesti tippmale on keerulises seisus. „Tegemist on surnud ringiga, sest tänane spordi rahastuse skeem ei toeta male arengut.“

Lenel Karu, 16. oktoober 2024

Hiljuti lõppenud maleolümpialt tuli Eesti naiskond tagasi 33. kohaga ning meeskond lõpetas 51ndana. Kuivõrd male populaarsus Eestis on aina kõrgem, siis tippmaletajate olukord on keeruline ning kõrgeteks tulemusteks napib raha ja toetust. Maleentusiastide sõnul ei toeta praegune EOK lähenemine ja riigi spordi rahastamise skeem selle spordiala arengut.

Eesti naiskonda tänavusel maleolümpial juhendanud treener Jaan Ehlvest ütles, et kõrgemate tulemuste saavutamiseks tuleb alustada ettevalmistusega tunduvalt varem ning koondisesse on vaja juurde rohkem professionaalseid mängijaid.

„Mai Narva on meil ainus selline, teistele tähendab male rohkem hobi ja me ei teinud võistkonnaga koos selleks maleolümpiaks piisavalt palju ettevalmistust. Kahe aasta pärast toimuvaks järgmiseks maleolümpiaks tuleks treenimisega alustada juba täna, siis saaks rääkida ka nõudmistest sportlastele, ühisest vastutusest ja parematest tulemustest,“ kinnitas Ehlvest.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?