UKRAINA OOTAB OMASID SÕTTA | Oleg Samorodni: Euroopas on asutud ukrainlaste vastuvõttu piirama

Oleg Samorodni, publitsist, 16. oktoober 2024

Mõne aja eest ilmus teade, et selle aasta alguses hakkas Eesti ukrainlastelt nõudma sõjaväepiletit. Selle põhjal on mõned vaatlejad jõudnud järeldusele, et see väike muudatus elamisloa taotlemise dokumentide nimekirjas ei jäta paljudele Eestis elavatele ukrainlastele muud võimalust peale Eestist lahkumise.

Hämmastav on muidugi oletada, et paljud Ukraina mehed, kes viibivad praegu Eestis, pole seaduskuulekad inimesed. Aga sõjaväelise registreerimise nõue on sõjaväeteenistuskohustuslike meeste jaoks elementaarne praktiliselt kõigis maailma riikides. Kui ukrainlasel sõjaväepiletit pole, siis võib suure tõenäosusega väita, et see inimene hiilib kõrvale Ukraina sõjaväeteenistusest. See tähendab aga, et ta rikub Ukraina seadusi ja kui ta rikub oma riigi seadusi, siis suure tõenäosusega ei täida ta ka Eesti omi.

Ukraina põgenike liikumine teistesse Euroopa riikidesse muutub üha raskemaks. Näiteks Norra valitsus ei anna enam automaatselt varjupaika kõigile Ukrainast saabuvatele inimestele, rindejoonest kaugel asuvate Ukraina läänepiirkondade elanikud ei saa enam sinna elama asuda. Edaspidi vaadatakse nende rahvusvahelise kaitse taotlusi läbi individuaalselt ja Ukraina lääneosa elanikud peavad põhjendama, miks nad otsustasid pagulasteks hakata.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?