Fakt teadust päevas: mis on paleotoitumine?
Vastus: arheoloogilisest vaatevinklist on paleodieet ennekõike regionaalne ja sesoonne toitumisviis, mis põhineb kohalikest metsadest ja veekogudest pärit taimsetel ning loomsetel saadustel.
Paleotoitumise ehk paleodieedi n-ö maaletoojateks võib pidada ameerika gastroenteroloogi Walter Lyle Voegtlini, kes avaldas 1970ndatel raamatu „The Stone Age Diet“ (e.k. „Kiviaja toitumine“), propageerides vanima kiviaja ehk paleoliitikumi (u 3,3 miljonit – 12 000 a eKr) kütt-kalur-korilaste toitumist.
Rahva hulgas levinud arusaama kohaselt peaks paleodieet välistama teravilja ja piimatoodete tarbimise ning olema ennekõike lihapõhine, kuhu minimaalselt lisatakse pähkleid, köögi- ja puuvilju. Rangelt arheoloogilises mõttes on aga selline toidusedeli kooslus problemaatiline, sest puu- ja köögiviljade aretamine seostub ennekõike põllumajandusliku eluviisiga, millest paleoliitilises kütt-kalur-korilaste kontekstis ei saanud juttu olla.