Lavastaja Laura Jaanhold: mulle pole sattunud seda õnnetust, et pean tegema midagi, mida ma ei viitsi

Katrin Helend-Aaviku, 16. oktoober 2024

„Inimene läheb ikka oma teed,“ sõnab lavastaja Laura Jaanhold, pidades sellega silmas, et tema sihiks pole maailma ja inimesi vägisi muuta, aga muutused võivad teatrist alguse saada küll. Ka tema ise on elus läinud ikka oma teed – ta teadis kindlalt, et tahab õppida lavastajaks, aga andis saatusele vaid ühe võimaluse. Läks nii, nagu minema pidi. Pärast lavakooli 26. lennu lõpetamist läks noor lavastaja tööle Endla teatrisse. Nüüdseks on ta kümme aastat toonud oma kõhutunnet usaldades lavale neid lugusid, mis on teda kütkestanud ja tundunud praeguses ajas olulised. Ilmselt just seetõttu on need puudutanud ka teatripublikut.

Sel aastal pälvis Laura Jaanholdi ja Illimar Vihmari kunstnikutööna lavale toodud „Kurjus“ vägivallaringi ja selle katkestamise võimalikkuse mitmekülgse käsitluse eest Salme Reegi lasteteatri auhinna. Ka tema teised praegu mängukavas olevad lavastused „25 °C ja päike“ ning „Lillemüüjatel hakkas külm“ on saanud tunnustavaid sõnu nii publikult kui ka arvustajatelt. Novembris tuleb tema käe all lavale Ibseni „Nukumaja“. Laura ütleb, et materjali valimine on alati raske, aga ta püüab seda teha täies teadmises, et kui ta on valiku teinud, usub ta sellesse ja annab endast selle jaoks sada protsenti.

Esmalt kasutan võimalust ja küsin hiljutise näitlejate piketi tuules: kuidas sina näed, kas teatriinimestel on keeruline oma palgaga ära elada?

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?