ÕL VIDEO | Kuidas elatakse Sandra külas, mis on pinnalt suurem kui Tallinn? Kohalik elanik: „See on koht, kuhu ükski riigivõim väga ei ulatu. Sellist vabadust armastatakse siin väga.“

Johanna-Kadri Kuusk, Video: Brandon Teder, Remo Tõnismäe, 17. august 2024

Eesti edelaosas Soomaa metsade vahel on üks omanäoline küla. Sandra küla. Elanikke on seal alla 30, kuid pinnalt on see suurem kui Tallinn. Milline on selle koha ajalugu? Kuidas elavad sealsed inimesed, kes on pidanud alati ainult iseenda peale lootma.

Legend räägib, et Põhjasõja ajal sattus kaks Rootsi sugu venda Eestisse sõjakäigule ja üks neist sai viga. Sõjasalk taris haavatud meest endaga kaasa ja relvavennad olid juba arvamas, et peavad haavatu õigepea matma. Jõudnud Sandra külasse palus haavatud mees peatust ja salga juurde tuli kohalik eidekene, kes oskas kõiksugu rohtudega haavatut turgutada. Sõjamees palus, et teda sinna eidekese hoole alla jäetaks ja näinud eidekese imeilusat tütart kadus Rootsi sugu sõjamehel igasugune soov Sandra talust lahkuda. Seda ka siis, kui vend talle hiljem järgi tuli. 

Legendidele võib veel vastu vaielda, aga vaieldamatu fakt on see, et Soomaal laiutav Sandra küla on 173 ruutkilomeetriga Eesti geograafiliselt suurim küla, millel on pind isegi Tallinnast suurem. Elanikke oli seal 2024. aasta jaanuari seisuga ainult 29. Selle küla lugu jutustasid meile elupõline Sandra elanik Aino Saarla ning Soomaa inimeste fänn ja kohalik elanik Sandra Urvak.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?