GALERII | LEEDU: mine metsa või puu otsa

Kersti Eero, 17. august 2024

Kas selleks peab kindlasti Leetu minema, kui Eestiski jagub piisavalt metsaradu matkamiseks ja seiklusradu puu otsas turnimiseks. Aga Leedus võid matkamise asemel metsas hoopis spaatada ja puu latvade vahel liikudes pole vaja end trossi külge kinnitada, vaid saad 21 meetri kõrgusel mööda kõrgete piiretega teed turvaliselt jalutada. Seda kõike Anykščiai rajoonis, mille samanimeline keskus jääb Vilniusest umbes pooleteise sõidutunni kaugusele.

Teekonna turvalisuses pole põhjust kahelda, sest 300 m jalutusraja rajamiseks puulatvade vahele (The Treetop Walking Path) olevat kulunud 395 tonni metalli ja 1500 m3 betooni ning kohalik giid rõhutas uhkusega, et see on kogu Ida-Euroopas ainus koht, kus puulatvade kõrgusel kõndida saab. Kui mõnele puule saab vahel ka ülalt alla vaadata, siis üldiselt liigume rohelise oksamüüri vahel. Võib vaid ette kujutada, kui millised imelised vaated avanevad veel sügisvärvides puude vahel. Et saaks ka kaugemale kiigata, ootab raja lõpus vaatetorn, kus 34 meetri kõrgusele vaateplatvormile paistavad kätte nii männimetsa vahel käänduv Šventoji jõgi kui ka Anykščiai linnas asuva Matteuse kiriku kaksiktornid. Pole ka ime, sest 79-meetrised tornid teevad sellest Leedu kõrgeima kiriku.

34 meetri kõrgusele vaateplatvormile paistavad kätte nii männimetsa vahel käänduv Šventoji jõgi kui ka Anykščiai linnas asuva Matteuse kiriku 79-meetrised kaksiktornid.

(Kersti Eero)
Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?