Rahvastikuteadlane Ene-Margit Tiit: mina ei näe katastroofi selles, et rahvaarv mõnevõrra väheneb

Sirje Presnal, 17. august 2024

Tõsised mehed on hakanud rahvastikukahanemise trendi kutsuma surmakursiks, sest kui samamoodi edasi läheb, siis me sureme välja. Tartu ülikooli emeriitprofessor Ene-Margit Tiit ei näe asja ligilähedaseltki sama traagiliselt. „Tegelikult ei muuda see midagi, kas meie rahvaarv on 1,3 või 1,2 miljonit. Nii kaua, kui me räägime eesti keelt ja inimesed tunnevad, et eestlane olla on uhke ja hää, ei ole probleem, et lapsi sünnib natuke vähem.“

Hiljaaegu avaldas statistikaamet prognoosi, mille järgi langeb 2085. aastaks Eesti rahvaarv 167 000 inimese võrra. See väheneb ka siis, kui kõik Eesti naised sünnitavad kaks last. Aga sündimus on juba kolm-neli aastat langenud, mullu oli summaarne sündimuskordaja 1,31. Nüüd on värske rahandusminister teada andnud, et lastetoetuste jagamine kõigile ei ole mõistlik, ja koalitsioon arutleb, kuidas oleks võimalik vanemahüvitiste pealt kokku hoida. Noh, mis siin arutada – kui lapsi ei sünni, siis see ju ongi kokkuhoid.

Seoses maksutõusudega ja võimalike toetuste vähenemisega on alust arvata, et hakatakse veelgi kokkuhoidlikumalt lapsi tegema. Kellel võimalust, need lahkuvad sinna, kus on soojem ja odavam. Tulevik näib Eestile tume.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?