164 176 MAJANDUSAASTA ARUANNET: kes kasvatas mikroettevõtte Vene-Ukraina sõja toel poolemiljardiliseks äriks, kus kasum küünib 89 miljonini? Kui mitmel ettevõttel on vara vähemalt miljardi eest?

Priit Pärnapuu, 29. juuli 2023

Millisel Eestis registreeritud ettevõttel oli eelmisel aastal suurim müügitulu, kasum või vara? Milline ettevõte on vägevaim oma vallas või linnas? Kes müüs suurimalt oma kaupu või teenuseid Venemaale, kes aga hoopis Ukrainasse? Milliseid teisi huvitavaid vastuseid annavad äriregistri avaandmed?

Volodymyr Petrenko on Ukraina kodanik, kellel on kodumaal kaubamärgi UPG all tegutsev tanklakett. Kuni Eelmise aasta 24. veebruarini, mil algas Vene-Ukraina suur sõda, liikus kütus Ukrainasse Valgevene kaudu. Kurjad keeled seostavad Petrenkot koguni Valgevene oligarhi Nikolai Vorobei ja diktaator Aleksandr Lukašenko vanima poja Viktoriga.

Olgu nende seostega, kuidas on, aga UPG emafirma Ukrpaletsistem on kodumaal kõva tegija. Ajakirja Forbes Ukraine koostatud edetabelis oli see 2021. aasta seisuga 9,6 miljardi grivnase (toonase kursi järgi umbes 307 miljonit eurot) käibe juures suuruselt 65. kohal. Kasum oli 69 miljonit grivnat (toonase kursi järgi umbes 2,2 miljonit eurot).

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?