KILLUKE GEENIUST! Beethoveni koljutükid seisid California mehe lauasahtlis

Greete Kõrvits, 29. juuli 2023

Juba üle 30 aasta on Paul Kaufmann murdnud pead selle üle, kelle pea tükid ta oma siitilmast lahkunud ema kodust leidis. Kiri karbikesel ütles „Beethoven“. Arusaamatu, kuidas võisid ühe ajaloo kuulsaima helilooja maised jäänused, kenasti paberi sisse mässitud, tema eaka emakese koju sattuda.

Kaufmann ise elas juba USAs, ema aga Prantsusmaal. Mees ei osanud karbikese leidmise järel muud teha kui koljukillud kohvris, Ühendriikidesse tagasi lennata ning asja uurima hakata.

Uurijad leidsid, et üks Kaufmanni vanavanaonu oli Viini arst ja antropoloog nimega Franz Seligmann. Selgus, et 1863. aastal sattus Ludwig van Beethoveni kolju tõepoolest Seligmanni kätte, toona ekshumeeriti helilooja surnukeha selleks, et kasutada seda teaduslikus uurimuses. 1827. aastal surnud Beethoven kaotas elu lõpus teatavasti kuulmise ning küllap uskusid arstid, et tema pead tudeerides võivad nad kurtuse tekkepõhjuste kohta midagi välja selgitada. Beethoven soovis ise oma eluloojangul väga, et tema kehva tervise tagamaid hiljem uuritaks.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?