„ME LÄHEME PANKROTTI!“ Ministeerium nõuab lastelaagreid korraldanud MTÜ-delt raha tagasi

Marvel Riik, 29. juuli 2023

Haridus- ja teadusministeeriumis jälgitakse punktuaalselt, kas toetusi on kasutatud eesmärgipäraselt. Möödunud suvel anti hulga toetusi eesti keele ja kultuuri lastelaagrite jaoks, kuhu kaasati Ukraina lapsi. Kõik laagritegijad aga ei täitnud ukrainlaste osas ettenähtud kvoorumit ning peavad nüüd, aasta hiljem vähemalt osa toetusest tagasi maksma.

MTÜ Valdeku Arengukeskus korraldas 2022. aasta suvel nädalase laagri, mis keskendus eesti keele õppimisele igapäevaeluks vajalikul viisil. Selle tarbeks sai MTÜ haridus- ja teadusministeeriumilt (HTM) toetuse summas 1260 eurot klausliga, et pooled osalejatest peavad olema ukrainlased. Viiepäevane laager hõlmas kokku 12 last, kus ukrainlasi oleks pidanud olema kuus, aga tuli kaks. Haridusministri Kristina Kallase käskkirja järgi rikuti sellega toetuse tingimusi ning 1260eurosest toetusest tuleb tagastada 420.

„Nende nelja ukrainlase asemel tulid Eesti lapsed ja projektlaager eesti keeles toimus ikka,“ räägib Valdeku Arengukeskuse üks juhte Irina Kevel. Ta selgitab, et otsis ukrainlasi kõikjalt, kuid tulemusteta, ning viimases hädas võttis laagrisse Eesti lapsed, kelle keeleoskus vajas järeleaitamist.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?