„SINU UUS SUGULANE“ PÄRISELUS: mis Geni? Ukse taha tuleb minna! Kuidas me emaga sugulasi otsisime. Ja leidsime!

Geidi Raud, popkultuuri osakonna juht, 29. juuli 2023

Saade „Sinu uus sugulane“ päriselu versioon: ühel juulikuu esmaspäeval ärkasime emaga Taagepera lossis nagu prouad puhkusel kunagi ja mõtlesime, mida ägedat veel koos teha võiks. Ema sünnikoht – Eesti kõige väiksem linn Mõisaküla – ei jäänud meist väga kaugele, mistap veeresime sinna.

Minu ema Maie elas siin viienda eluaastani. Pärast seda reisis ta oma emaga – minu vanaema Helenega – igal nooruspõlve suvel tunne-Eestimaad-bussiga Võrust siia, et koos sugulastega aega veeta. Kui vanaema sai vanemaks, siis ühendus siinsete hõimlastega katkes.

Mina ise käisin Mõisakülas esimest korda sügaval koroonaastal numbriga 2020, kui tegime Õhtulehes suveseriaali „Väikelinnatuur“. Valisin kõigi meie projektis olnud väikelinnade seast välja just pisikese Mõisaküla, sest siin maapinnas on minu juured. Ema näitas veel toona pilti, millel vanaema Helene 1953. aastal Mõisaküla raudteejaamas rongivagunit värvis. Mõisaküla sünniajaks loetaksegi aastat 1895, kui valmis siinne raudteejaam. Viimane reisirong Riiga läbis Mõisaküla minu sünniaastal – 1992. Kaubarongid sõitsid Mõisakülla aastani 2000. Nüüdseks on raudteest säilinud üksnes paarisaja meetri pikkune lõik linnakese südames.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?