„SUURIM VIGA, MIS MA EALES TEINUD!“ Põhja-Koreasse üle jooksnud sõdurid elavad tõelist koeraelu

Juhan Mellik, 29. juuli 2023

„Öelge mu emale, et ma armastan teda. Tulen ühel päeval koju tagasi. Öelge hüvasti mu sõpradele.“ Kapten Jerry Wayne Parrish jättis selle sõnumi püssitoru külge, heitis maha oma varustuse ja hüppas üle piiri. Tagasi koju Ameerikasse ei jõudnud ta kunagi – tema uueks kodumaaks oli sellest hetkest alates Põhja-Korea.

1963. aastal kahte Koread lahutava demilitariseeritud tsooni ületanud 19aastane Parrish oli üks esimesi, kuid kaugeltki mitte ainus vaba maailma sõdur, kes omaenda soovil maailma kõige totalitaarsemasse ja ilmselt ka kõige julmemasse riiki ümber asunud. Tema eeskuju leiab järgimist isegi aastal 2023, mil juulis hüppas üle piiri turismirühmaga liitunud Ameerika sõdur Travis King.

Enamikku erakriiki pagenuid ühendab ühine joon: nad on kodumaal plindrisse sattunud ja otsivad nüüd uut elu. Lõuna-Koreas aega teeninud King veetis seal kallaletungi eest kaks kuud vanglas. Pärast vabanemist pidi ta naasma koju, kus teda oodanuks ilmselt veel karistusi. Selle asemel põgenes ta lennujaamast ja ilmus uuesti lagedale piiri lähedal osana sinna uudistama läinud turismigrupist. Praeguseni pole tema saatusest sõnagi kuulda olnud. Kingi perekond anub, et USA oma sõduri eest võitleks ja ta koju tagasi toimetaks.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?