„SÜDA ON VEIDI ÄREVIL.“ Jõgevamaa Toots ja Teele tõestavad, kuidas on võimalik elu maal

Inkari Lindve, 7. september 2024

„Juba enne ülikooli otsustasime tõestada, et maal on elu võimalik,“ jagab talunik Joonas Põllumäe enda ja kaasa mõtteid. Nii elavadki nad justkui Toots ja Teele, kes maaelu au sees hoiavad. Mõni terav torge käib asja juurde!

Elukaaslased Joonas Põllumäe ja Agnes Soosaar on mõlemad saanud Eesti Maaülikoolist magistrikraadi aianduse erialal. Joonase sõnul tuleb kokku panna teadmised ja kogemused, üks ilma teiseta saaki ei anna. Nagu ütles Oskar Lutsu loodud Raja Teele: „Kodumaa vajab haritud põllumehi.“

Jõgevamaal Ruskavere külas on nad Viidike talus rajanud istandusi ligi 20 hektarile. Kokku ulatub Kääpa jõe kaldal haritav maa saja hektarini. 2015. aastal panid nad esimesse istandusse maha mustsõstrad. Järk-järgult on taimi juurde tulnud ja nüüd kasvavad seal lisaks aroonia, söödav kuslapuu, mustikas ja lepalehine toompihlakas. Kõik käib mahepõllumajanduse reeglite järgi. Maad, kus veel püsikultuure ei ole, katavad üheaastased taimed. Nii on erinevatel aastatel kasvatatud nii kaera kui ka kanepit.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?