SUL ON 100 EUROT ÜLE? Riik tahab eestlastelt raha laenata

Vahur Koorits, 7. september 2024

Igaüks, kellel on vähemalt sada eurot vaba raha, saab peagi selle Eesti riigile välja laenata. Riik lubab iga saja euro eest maksta aastas 3,3 eurot intressi.

Riigile raha laenamiseks tuleb osta riigivõlakirju. Praegu on selleks sobiv aeg, sest 9. septembril kella 16ni saavad kõik soovijad osaleda Eesti riigivõlakirjade märkimises. Sisuliselt tähendab märkimine seda, et inimene annab oma panga kaudu teada, kui palju ta võlakirju osta soovib. Mõned päevad hiljem selgub, kellele võlakirju jagub. Võlakirju pakutakse 200 miljoni euro eest. Kui aga raha lubatakse rohkem, peab riik otsustama, kelle raha võetakse vastu ja kelle laenupakkumine lükatakse tagasi. Riik on selle pakkumise juures lubanud eelistada jaeinvestorit ehk kõige tavalisemat Eesti inimest.

Riigivõlakirju pakutakse kaheks aastaks ehk seejärel maksab riik kogu summa investorile tagasi. Iga aasta eest lubab riik maksta intressi 3,3 protsenti. Võlakirjad noteeritakse ka Tallinna börsil, mis tähendab, et kui kellelgi on vaja poole pealt oma raha kätte saada, saab ta võlakirja maha müüa ning saab tõenäoliselt vähemalt osa teenitud intressist ikkagi endale jätta.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?