TERE, KOOL! | Liisi Eesmaa: poeg pabistab, et pole veel piisavalt hästi lugema õppinud

Anna-Maria Veidemann-Makko, 7. september 2024

„Ta on natukene põnevil, aga samas ka murelik. Kuu ütles, et pole veel jõudnud piisavalt hästi lugema õppida ja pabistab sellepärast. Oleme käinud päris mitmetel katsetel, kus koolieelikut on korralikult grillitud,“ räägib moelooja Liisi Eesmaa, kelle poeg Kuu alustab kooliteed värskelt loodud Kadrioru Montessori koolis.

„Tuleb välja, et tänapäeval eeldab suur osa koole juba esimesse klassi minevatelt lastelt ideaalset lugemisoskust ning see, et nad kooli minnes aabitsa saavad, ei tähendagi, et nad alustavad A-tähest, vaid peavad oskama juba ideaalselt lugeda,“ ütleb Liisi.

Eesmaa tunnistab, et koolisaaga on olnud päris stressirikas. „Ma ei teadnud, milline võitlus koolikohtade pärast käib. Elame 21. koolist 300-400 meetri kaugusel, aga haridusamet ei määranud meid oma kodukoha lähimasse kooli, vaid suunas ohtlikult kaugele. Tuleb välja, et kaks ja pool aastat pole piisavalt pikk aeg, et saada kohta koolimajas, mida oma koduaknast näed,“ on Liisi pahane. „Nii palju on võltse ja fiktiivseid sissekirjutusi ning hommikuti on selle kooli ees suured autoummikud. See näitab, et tegemist ei ole kohaliku rajooni lastega ning paljud reaalselt elavad lapsed on jäänud kohast ilma. Riik peaks vastu võtma seaduse, mis nõuab, et sinu sissekirjutus vastab sinu päris elukohale. See, mis hetkel toimub, on korralik džungel.“

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?