JUHTKIRI | Sport massidesse!

Ohtuleht.ee, 7. september 2024

Sport massidesse on väga hea ja tore üleskutse. Kui vaid selleks midagi tihemini ära tehtaks! Näiteks korraldataks selliseid rahvaspordiüritusi nagu sel nädalavahetusel Tallinnas toimuv maraton. Kuid kahjuks tähendab selline suurüritus ka olusid, mille puhul ei pääse sugugi kõik liikuma. Me ei kahtle kiirabi ja politsei juurdepääsu võimekuses, ent ühissõidukitest sõltuval tavainimesel võib nii mõnigi asi tegemata jääda.

Spordiüritustel kipuvadki vahel kohalike huvid ülla ürituse nimel taamale vajuma. Pea igas piirkonnas on oma maraton või matk, mis vahel sealsete elanike närvi mustaks ajab. Sel laupäevalgi saab Tallinnas Koplist välja ainult kondimootori abil. Teavitustöögi võiks tihti parem olla – üks näide on Rally Estonia, kus varasematel aastatel said kõik sealkandi elanikud postkasti üksikasjalikud liikumisgraafikud, seekord aga piirduti seletustega veebis ja käidavamates kohtades, mille külastussagedus ei pruugi aga piisav olla. Otepää kandi rahvas on juba harjunud, et nädalavahetuseti on teetõkked pigem reegel kui erand. Siinjuures kiitus Tallinna jooksu korraldajale piirkonna postkastidesse jõudnud teavituskampaania eest!

Meie rahva tervis on väga korrast ära ja liikumisüritusi, kus saaksid osaleda ka tippspordi ambitsioonideta inimesed, võiks märksa enam olla. Näiteks selliseid kõndimisüritusi, nagu kevadine maijooks. Just sellistest madalama osaluslävendiga ettevõtmistest ongi meil väga puudu – mitte kõigi liigesed ei pea ju pikale jooksule vastu. Kõndides langeb neile aga väiksem koormus. See kaasaks ka rohkem inimesi, sest vankritega saab ühes võtta pere pisemad ja teatud tingimustel isegi liikumispuudega inimesedki. Hästikasvatatud koertest rääkimata.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?