Söögisooda – tippsportlaste uus imevahend või järjekordne absurdne trend?
Naatriumbikarbonaat ehk söögisooda seisab pulbri kujul ilmselt enamikel kodus köögiriiulil. Järsku on oma olemuselt lihtne keemiline ühend hakanud laineid lööma tippspordis: paljude erinevatel aladel maailma absoluutsesse paremikku kuuluvate atleetide seas paistab valitsevat uskumus, et kui nad seda ei manusta, siis on konkurendil kohe eelis.
Majapidamises kasutatakse söögisoodat teatavasti peamiselt kergitusainena, kuid tegu on ka hea puhastusvahendiga. Mis pistmist on sellega siis sportlastel?
Mõned aastad tagasi, kui väidetava imeravimina hakkas populaarsust koguma tegelikult mürgine aine, mida nimetati MMSiks, propageeriti ka soodat kui rohtu raskete haiguste vastu. Ei, vahepeal pole tehtud uuringuid, mis tõestaks, et see võiks näiteks vähki ravida. Küll aga räägitakse nüüd toidulisandist, kus on peamiseks komponendiks söögisooda, kui sportlaste salarelvast, mille kasutamine on konkurentsis püsimiseks vältimatu.