KUULUS VÄIKELINN: Keilat on nimetatud isegi piiblis

Siim Karnö, 19. oktoober 2024

Kas teie teadsite, et Keilas on elanud Aleksander Puškini vaarisa ja Keila-Joal on loodud Vene tsaaririigi hümn? Kuid Keilat on nimetatud isegi piiblis, kus kuningas Taavet päästis Keila: „Ja Taavet läks oma meestega Keilasse ning sõdis vilistite vastu; ta viis ära nende karjad ja tekitas neile suure kaotuse; nõnda päästis Taavet Keila elanikud. (1. Saamueli 23).“ Tõe huvides tuleb mainida, et tegu ei ole siiski Tallinna kesklinnast pooletunnise autosõidu kaugusele jääva linnaga.

Ükskõik kuhu sa maailmas lähed, alati seisab linna peaväljakul kell, mis kukub, vilistab või laulab. Keila jaamahoone ees asuva ajanäitaja teevad eriliseks neli kellaplaati, mis tähendab, et aega saab vaadata igast ilmakaarest. Iga kellaplaadi all on kuldsete tähtedega kirjas ka linna nimi. Ajanäitajal on oma helin, mida kuuleb igal pool- ja täistunnil ning pimedal ajal on see valgustatud. Justkui Keila oma väike Big Ben.

Keilat läbivat raudteed aga kutsuti vanasti keeglirajaks. Kihelkondade ajal nimetati Keilat Kegeliks, selle järgi sai ka raudtee hüüdnimeks keeglirada. Aga kino kandis hoopis nime Saluut. Praegu linnas kino ei ole, kuid elanike arvates on linn ise üks suur kino. 

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?