Emadepäev: üllata ema purgikoogiga

Kersti Eero, 12. mai 2018

„Emale võiks sel aastal üllatuseks teha talle trendika purgimagustoidu või siis nostalgiahõngulise kausitordi, mis olid paar aastakümmet tagasi väga popid,“ ütleb Lia Virkus. Ta on osalenud umbes 100 kokaraamatu koostamisel. Äsja ilmus temalt „Lia magustoidud purgis ja kausis“.

 „Kausse-purke on mugav transportida ja üllatus on garanteeritud, sest neid ei saa veel poest osta,“ toob armastatud kokaraamatute autor välja ka üllatuse praktilise poole. 

 „Kuna minu emale meeldivad puhtad ehedad maitsed, siis kindlasti maitseks talle riivleivaga kausikoogid, näiteks hapuka kirsimoosi ja kohupiimakreemiga. Kardan, et ta ei hooli kookosest, avokaadost ja tšiiaseemnetega pudingutest,“ tõdeb Lia. Küll aga meeldivad need tema lastele väga. Kindlasti rõõmustavad aga kõik aasta esimese rabarberikoogi üle. 

Purgimagustoidu saab kergesti kausikoogiks teisendada ja samamoodi võib viimase retsepti järgi teha maiuse hoopis purkidesse või pokaalidesse. Vaagnale saab sama retsepti järgi laduda vaid tahkema koostisega kooke, mis ei valgu üle vaagna ääre. Kasutada võib näiteks beseesid, kohupiima- ja toorjuustukreeme ning marju-puuvilju.   

Purgikookidega on nagu kookidega ikka – mõni maitseb kõige paremini kohe serveerides, mõni kolme-nelja tunni pärast ja mõni alles järgmisel päeval. Näiteks tšiiaseemned, mis teevad purgimaiuse efektselt täpiliseks, vajavad paisumiseks aega, et need jääksid mõnusalt paksud. Sestap oleks viimane aeg retsept välja valida. Kes koogitegu siiski pelgab, võib ema kutsuda purgimaiusi proovima Maiasmoka kohvikusse. 

Lia Virkuse viis näpunäidet algajale 

1. Kausikooke on mugav külmkapis säilitada ja lihtne ka külla kaasa võtta. Kata vaid kauss või vorm toidukilega ja võid olla kindel, et sellega ei juhtu teel midagi hullu. 

2. Kui pead purgimaiust 2-3 päeva külmas säilitama, siis kasuta retseptis antud kohupiima asemel toorjuustu või lisa kohupiimavahu paksendamiseks paar supilusikatäit Ekströmsi vanillikastmepulbrit. See teeb vahu tihedamaks ja hoiab konsistentsi ühtlase. 

3. Purkidele tasub alati serveerimiseni kaas peale keerata. Nii ei pääse külmkapimaitsed maiustele ligi ja need säilivad hästi mahlasena ega kuiva pealt ära. 

4. Kui soovid purke kaane all külmas hoida, siis ära pane neid liiga täis, pigem kolmveerand mahuni, et ruumi jääks ka kaunistamiseks. Teine lugu on siis, kui serveerid purgimaiusi kohe – sel juhul kuhja kaunistusi kohe uhkelt peale. 

5. Purgimagustoite ei pea ilmtingimata serveerima purkides, vaid sa võid kasutada ka klaase, pokaale või väikesi kausikesi. Purkides on maiused minu meelest lihtsalt nii lahedad! Ning samas praktilised, et neid vajadusel külmkapist kaasa võtta. 

Kausikook rabarberi ja skyriga (Jaan Heinmaa)

Kausikook rabarberi ja skyr'iga

kaheksale kuni kümnele  

Hapukas ja valgurohke skyr sobib suurepäraselt kihiliseks kausikoogiks, ja seda koos värskelt keedetud rabarberimoosi ja röstitud rukkileivaga. Skyr on madala rasvasisaldusega ja väga tervislik hapupiimatoode, mis on Islandi köögis juba enam kui 1000 aastat hinnatud proteiinidessert. Kaunista magustoit vahetult enne serveerimist krõbedate magusate beseedega. 
Vaja läheb: 400 g musta rukkileiba, 800 g maitsestamata skyr'i,  4 tl mustade täpikestega vanillisuhkrut. Rabarberimoos: 600 g rabarberit, 3 sl vett, 3 dl moosisuhkrut.

Kaunistuseks: Värskeid mündilehti ja soovi korral väikseid beseesid.

Valmistamine: Tükelda rabarber ja tõsta vähese veega potti ning keeda moosisuhkruga 5–10 minutit. Lase jahtuda. Keeda moos valmis paar tundi varem või isegi juba eelmisel õhtul, siis jõuab see korralikult maha jahtuda. Rösti leivaviilud ahjus 200 kraadi juures, lase jahtuda ja purusta või riivi. Sega skyr vanillisuhkruga. Lao klaaskaussi kihiti röstitud rukklileivapuru, skyr'i ja jahtunud rabarberimoosi. Kui sul on kõrgem kauss, korda kihte veel kord, kuni kõik ained on ära kasutatud. Maiusta kohe või tõsta serveerimiseni külma. Kaunista vahetult enne söömist rukkipuruga ja soovi korral pudista peale ka väikesi beseesid.

Allikas: Lia Virkus, „Lia magustoidud purgis ja kausis“, Habanero OÜ

Jogurti panna cotta (Jaan Heinmaa)

Jogurti panna cotta mango ja granadilliga

neljale

Mango ja granadilliga jogurtitarretise vastu ei saa küll miski! See on igal aastaajal kaunis ja ahvatlev magustoit, millega maiustades ununevad kõik mured. 

Vaja läheb: 3 želatiinilehte, 2 dl kookospiima, 2 sl laimimahla, 4 sl suhkrut, 2 tl vanillisuhkrut, 3 dl maitsestamata jogurtit.

Kaunistuseks: 2 dl mangopüreed, 2 granadilli.

Valmistamine: Pane želatiinilehed 5–10 minutiks külma vette likku. Kuumuta potis kookospiim koos laimimahla ja suhkruga keemiseni, aga ära lase keema tõusta. Tõsta siis pliidilt ja sega hulka vanillisuhkur. Pigista želatiinilehed ükshaaval kuivaks ja lahusta segades kuumas kookospiimas. Lase 10–15 minutit jahtuda, sega juurde jogurt ja jaga purkidesse. Tõsta maiused neljaks tunniks kuni üleöö külma. Vahetult enne serveerimist pane peale mangopüree. Poolita granadillid ja kaabi lusikaga seemnesisu kaunistuseks peale. 

Allikas: Lia Virkus, „Lia magustoidud purgis ja kausis“, Habanero OÜ

Beseed  võid valmis küpsetada juba paar päeva varem (Jaan Heinmaa)

Õhuline ja krõbe besee

 Mul on kodus peaaegu alati varuks omaküpsetatud väikesed beseed, mis on suures purgis. Kui toiduvalmistamisel jäävad munavalged üle, küpsetan neist kohe õhulised tupsukesed. Beseed säilivad purgis fooliumi all krõbedana mitu kuud, kui neid muidugi enne ära ei sööda. Teen purgimaiusi ja kausikooke sageli ning enamasti on hea neile ka beseed peale pudistada, et anda mõnusat magusust ja kaunistada õhulisusega. 

*Metspähklibesee 

Vaja läheb: 3 munavalget, 1,5 dl suhkrut, 0,5 tl valget veiniäädikat, 1 dl kooritud röstitud metspähkleid.

Valmistamine: Mõneks kausikoogiks on vaja ahjuplaaditäit metspähklibeseed, mida on hea murendada. Vahusta selleks munavalgeid umbes minut. Lisa vähehaaval suhkur ja vahusta tugevaks läikivaks vahuks. Vala sekka veiniäädikas ja vahusta veel kord. Sega hulka hakitud pähklid ja laota munavalgevaht küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile suure nelinurgana. Küpseta 120kraadises ahjus üks tund. Lülita see siis välja ja jäta besee veel tunniks lahtise uksega ahju jahtuma. Seejärel võta see sealt välja ja jahuta lõplikult. Besee võid valmis küpsetada juba paar päeva varem.  

Allikas: Lia Virkus, „Lia magustoidud purgis ja kausis“, Habanero OÜ

Artikli täismahus lugemiseks vajuta:
%
Proovi Digilehte
1€/kuu
Oled juba lugeja?